Ομιλία Θ. Καράογλου κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ομιλία Θ. Καράογλου κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

 Συνεδρίαση της Ειδικής  Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα ημερήσιας διάταξης: 1) «Ενημέρωση της Επιτροπής και αποτίμηση της συμμετοχής των διακομματικών κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών στις εκδηλώσεις Ομογενειακών Οργανώσεων για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου». 2) «Ενημέρωση της Επιτροπής από Αντιπροσωπεία της Ελληνοαμερικανικής Οργάνωσης «American Hellenic Educational Progressive Association» (AHEPA) υπό τον ανώτατο Πρόεδρο, κ. Νικόλαο Καρακώστα».

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

 

Καλημέρα και από μένα. Θέλω να σας καλωσορίσω, πραγματικά θέλω να σας διαβεβαιώσω  ότι εμείς οι έλληνες που ζούμε εδώ στη χώρα, είμαστε περήφανοι για τους Έλληνες που ζείτε ανά τον κόσμο. Ξέρω ότι πάρα πολλοί το τελευταίο διάστημα έχετε κάποια πικρία γι' αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι τα προβλήματα είναι μεγιστοποιημένα, δεν είναι έτσι όπως εμφανίζονται, δεν είναι τα πράγματα τόσο τραγικά όσο λένε. Είναι προφανές ότι η χώρα μας έχει ένα οικονομικό πρόβλημα, αλλά είναι ένα πρόβλημα σαν αυτό που αντιμετωπίζουν και πολλές άλλες χώρες και να είστε βέβαιοι ότι μπορεί  η πατρίδα να το ξεπεράσει και θα το ξεπεράσει. Επομένως να συνεχίσετε να είστε και εσείς περήφανοι για τη χώρα σας, μην ακούτε τους ψεύτες και τους κινδυνολόγους οι οποίοι εμφανίζουν τα πράγματα ότι είναι τόσο τραγικά που θα πουλήσουμε τα νησιά μας ή την Ακρόπολη ή οτιδήποτε άλλο.

Αυτά είναι γραφικά, φαιδρά, αυτά είναι προφανώς σενάρια κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν μεγαλύτερο ακόμα πρόβλημα στην Ελλάδα. Η χώρα μας είναι μια χώρα που έχει μια οικονομία που μπορεί να ξεπεράσει την κρίση και τα προβλήματά της για να ξανασταθεί και πάλι στα πόδια της. Είναι μια χώρα η οποία έχει πετύχει με σκληρή δουλειά όλων των Ελλήνων, να είναι η 23η οικονομική δύναμη στον κόσμο και αυτό πρέπει να είναι γνωστό σε όλους και είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το ξεχνάμε και πρέπει να είμαστε περήφανοι γι' αυτό.

Να χαμογελάμε, να είμαστε περήφανοι για την Ελλάδα. Να αντιπαλεύουμε και να αντιδρούμε στα ψέματα που λένε διάφοροι ανά τον κόσμο και να ξέρουμε όλοι, ότι πολύ σύντομα μια μέρα θα ξεπεράσουμε την κρίση και να συνεχίσει  η χώρα μας πάλι να προοδεύει. Πιστεύω ότι αυτό μπορούμε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Από εκεί και πέρα η οργάνωσή σας η AHEPA παράγει ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο.      

Είναι ένα έργο το οποίο, όσοι συμμετέχουμε στην Επιτροπή ή όσοι παρακολουθούμε τα ομογενειακά ζητήματα, το ξέρουμε, είναι καταγεγραμμένο. Άλλωστε, στη χώρα μας υπάρχουν και απτά παραδείγματα, βλέπε τα δύο νοσοκομεία. Το ένα το ΑΧΕΠΑ, στην πατρίδα μου τη Θεσσαλονίκη, που είναι το μεγαλύτερο και το πιο σύγχρονο νοσοκομείο της βορείου Ελλάδος. Σίγουρα είναι και πολλά άλλα ζητήματα ακόμη, τα οποία δεν έχουν προβληθεί όσο θα έπρεπε να προβληθούν. Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα ήταν καλό είτε με την αντίστοιχη οργάνωση AHEPA εδώ στην Αθήνα είτε ακόμη και μέσω αλληλογραφίας με εσάς, να μας στείλετε κάποιο υλικό για να γνωρίσουμε και εμείς, αλλά και όλοι οι συμπατριώτες μας, το μέγεθος της οργάνωσής σας και του έργου που έχετε κάνει στο παρελθόν, αλλά και αυτό που επιτελείτε τώρα. Θεωρώ ότι αδικείται το έργο αυτό, που είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα πρέπει συνεχώς να το τονίζουμε, γιατί είστε άξιοι συγχαρητηρίων.

Σε σχέση με την πικρία που εξέφρασε, πάρα πολύ εύστοχα, ο Πρόεδρος της AHEPA του Καναδά, είναι ζήτημα που πρέπει να χρεώσετε σε εμάς τους πολιτικούς. Πολλές φορές δίνονται υποσχέσεις από κάποιους ανθρώπους, οι οποίες δεν τηρούνται. Είναι όμως πάρα πολύ σημαντικό, ειδικότερα για τους Έλληνες που ζουν εκτός της πατρίδας, για ζητήματα που έχουν σχέση με εκπαίδευση, παιδεία, πολιτισμό, να τηρούμε τις υποσχέσεις μας και να προσπαθούμε να βοηθούμε τους ομογενείς, οι οποίοι δίνουν αγώνα να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους μέσα απ' αυτές τις διαδικασίες. 

Πρέπει, όμως, να γνωρίζετε ότι η Επιτροπή μας δεν είναι εκτελεστική, δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετήσει. Είναι ένα συμβουλευτικό όργανο. Εμείς τονίζουμε συνεχώς τις ανάγκες, οι οποίες υπάρχουν, φροντίζουμε να είμαστε καθημερινά σε επαφή με όσους περισσότερους μπορούμε από εσάς, για να συζητάμε τα προβλήματα που υπάρχουν και βεβαίως, αγωνιζόμαστε για να τα ξεπεράσουμε. Ευχαριστώ όλους για την τιμή που μας κάνατε να έρθετε εδώ σήμερα και σας παρακαλώ να συνεχίσετε με την ίδια θέρμη το έργο σας για την πατρίδα, που σας χρειάζεται ακόμη περισσότερο τώρα. Επαναλαμβάνω, ότι με την αλληλοβοήθεια μεταξύ μας, θα ξεπεραστεί η οικονομική κρίση και θα συνεχίσει η χώρα μας να μεγαλουργεί.